Thank You Bristol! You Did It!

We are very excited to announce today that, thanks to the people of Bristol and surrounding areas, our 21st century state of the art Inpatient Unit in Brentry will take its first patients on Monday.

The rebuild has taken just over a year and has been partly funded by our Room to Care Appeal which we launched in October 2017. This raised the final £1.53 million needed to build the Inpatient Unit, with individuals, businesses and organisations across the city supporting the appeal.

Our Chief Executive, Simon Caraffi said: “It is the people of Bristol who have made this happen. With this fantastic help we now have a superb building and a 21st century hospice for Bristol. Not a penny spent on this project has come from statutory funds. Every pound, every penny donated has come from our supporters: from people organising fundraising events to support from fundraising trusts. Bristol should be proud of itself. We have achieved what we set out to achieve and we’ve done it together.”

“It’s hard to believe that we set out on this project just a few years ago and it is now a reality. To have built this in just a year is a major achievement by everyone involved. We have tried to balance a warm, welcoming and calm environment with the highest clinical standards. As a charity we put forward a compelling case for a new Inpatient Unit, and the people of Bristol responded to that – in the most wonderful way.”

The new Inpatient Unit allows us to provide local people with the very best palliative care to the highest professional standards within an environment of care, comfort, compassion and respect.

Thank you to each and every one of you who has raised funds to build our new Inpatient Unit. We are so grateful for the generosity of the individuals, groups and companies who have chosen to support us in the last year. Whatever sum you raised or donated, every penny has made a difference to the quality of patient care we can now provide to the people of Bristol and surrounding areas for many years to come. Thank you Bristol!

Some of the new features of the Hospice include:

Private, enlarged patient bedrooms

All 15 bedrooms have been designed with patient privacy and choice in mind. They are beautifully decorated rooms, filled with light from huge floor to ceiling windows and all have access to the garden terrace. Large sliding doors enable beds to be wheeled outside to take in the newly landscaped gardens.

All rooms have a private ensuite wet room. Lighting is dimmable and installed on separate circuits to allow as much or as little light as the patient desires. Each room has a TV with an easy use remote.

Seven of the rooms have overhead hoists which can be hidden discreetly away in a wardrobe when not in use. There are observation panels in the doors out into the corridor which enable nurses to check on the patient without entering the room, maximising patient privacy.

There is a sofa bed in every bedroom for family and friends to stay overnight, where previously the Hospice did not have any overnight facilities for families.

The new corridor throughout the unit has high ceilings clad in a light wood with ambient lighting. At night the light dims by approximately 20% to reduce disruption to patients.

Bedroom

Bedroom

Dementia friendly rooms

Four of the rooms are dementia friendly with the flooring and colour choices chosen to minimise confusion. There is access from each of the rooms onto a secure garden to ensure patient safety.

Lounges and Sanctuary

There are two lounges for use by patients and their families with beautiful views on to the newly landscaped gardens. The family lounge has a TV with hearing loop and toys for children. There is also a central Sanctuary Room where people can go to have quiet time and reflect.

Lounge

Sanctuary

Coffee Shop

An oak framed space at the entrance to the unit has been designed to be a comfortable place to relax and unwind, serving soups, jacket potatoes, paninis and sandwiches. The coffee shop also features a children’s area.

Coffee shop

Hairdressers

The new hairdressers is designed to accommodate wheelchair users and features floor to ceiling windows looking out onto one of three interior gardens.

Staff areas and equipment

The new unit also focuses on the needs of staff, with a new staff room away from the unit to allow them to rest without interruption. There is a new ward office and meeting room and each bedroom has a medication bay containing a cabinet to store patient’s drugs. The layout of the building is designed to maximise staff visibility so that staff can see all areas of the building from the reception desk.

blog comments powered by Disqus